Akut tandvård: Vad det är och när du behöver det

Tandvårdsnödsituationer kan drabba vem som helst när som helst. Därför är det viktigt att veta vad akut tandvård är och när du behöver den. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera definitionen av akut tandvård, vanliga tandvårdsnödsituationer och när du bör gå till tandläkaren. Vi kommer också att ge tips om hur du kan hantera en tandvårdsnödsituation tills du kan ta dig till tandläkaren.

Vad är akut tandvård?

Med akut tandvård menas alla typer av tandvård som behövs för att lindra smärta eller rädda en tand. Vanliga nödsituationer i tandvården är t.ex. skadade tänder, spruckna tänder, avulserade (utslagna) tänder, abscesser och tandvärk. Om du upplever något av dessa symtom bör du uppsöka en tandläkare så snart som möjligt.

Om du upplever något av följande symtom kan du behöva akut tandvård:

  • Tandvärk som inte försvinner efter att du sköljt med varmt vatten eller tagit receptfria smärtstillande mediciner
  • En sprucken tand elleren tand som har blivit avslagen eller bruten
  • En förlorad (utslagen) tand
  • En abscess (en pusfylld infektion) på tandköttet eller runt en tand
  • Svullnad i ansiktet, käken, munnen eller halsen
  • Blödning från munnen som inte slutar

Om du är osäker om du behöver akut tandvård eller inte är det alltid bäst att vara försiktig och gå till en tandläkare.

Vad ska jag göra om jag behöver akut tandvård?

Om du har en akut tandvårdskris är det första du bör göra att kontakta din tandläkare. Om de inte är tillgängliga, gå till närmaste sjukhus akutmottagning. När du anländer, låt personalen veta att du har en akut tandvårdskris och de kommer att sortera dig i enlighet med detta. Under tiden får du några tips om hur du kan hantera vanliga tandvårdsbristtillstånd:

Om du har tandvärk ska du skölja munnen med varmt vatten och ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol. Om smärtan inte försvinner bör du uppsöka en tandläkare i Göteborg så snart som möjligt.

Rasmus Ek

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *