Granitens många användningsområden genom historien

Granit är en magmatisk natursten som består av kvarts, fältspat och glimmer. Det är en mycket stark sten som har många olika användningsområden. Den används ofta i byggprojekt som till exempel som gatstenar, trappor, granitstolpar och plattor på marken. Granit har dock även använts för andra ändamål genom historien.

Användning av granit i det gamla Egypten

Granit användes flitigt i det gamla Egypten för en mängd olika ändamål. Den användes för att bygga pyramider och tempel. Den användes också för att tillverka sarkofager (kistor) för faraonerna och deras familjer. Granit användes också i den forntida egyptiska konsten. Statyer och statyetter tillverkades ofta av granit. skålar, vaser och andra kärl tillverkades också av granit. Smycken tillverkades också av granitpärlor och amuletter.

Användning av granit i det antika Rom

I det antika Rom användes granit ofta i byggprojekt som Colosseum och Pantheon. Den användes också för att tillverka statyer, sarkofager, vaser, smycken och andra konstföremål.

Granit användes också för praktiska ändamål, t.ex. som slipstenar, kverns (handkvarnar), pistiller och mortlar (för att mala kryddor), stenar för tyngdlyftning, dörrstoppar, ugnsinklädnader, kullager (i ballister), stenar för stenläggning (på gator), stenar för kajer (i hamnar) och kvarnstenar (i kvarnar), kugghjul (i vattenhjul), kyrkogårdsmarkeringar, gravstenar, granittrappor, kakelstenar, bänkskivor (köksbänkskivor), fasadbeklädnad på byggnader, trappor, kantstenar på gator, badkar och tvättställ, trottoarplattor (parkeringsplatser eller trottoarer).

Slutsats

Som du kan se har granit en lång historia av att användas för en mängd olika ändamål. Det är en stark sten som kan användas för både praktiska och estetiska ändamål. Oavsett om du vill lägga till en ny bänkskiva i ditt kök eller om du är intresserad av att lära dig mer om historien om denna intressanta sten hoppas vi att den här artikeln har varit informativ!

Rasmus Ek

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *