Allt du behöver veta om gastric bypass

Gastric bypass är en av de vanligaste metoderna som används för att bekämpa fetma. Här skär läkarna upp magen och skapar en liten ficka för att minska dess storlek. Denna procedur begränsar matintaget och kan också påverka hur kroppen absorberar näringsämnen. Gastric bypass är en allvarlig operation som involverar risker såsom infektioner och blödning. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på allt du behöver veta om gastric bypass.

Vad är gastric bypass?

Gastric bypass är ett kirurgiskt ingrepp som reducerar magens storlek. Detta görs genom att skapa en liten ficka i magen, vilket begränsar hur mycket mat du kan äta. Detta innebär att du känner dig full snabbare än tidigare. Detta reducerar totalt kaloriintaget och leder till viktminskning.

Vem är lämplig för gastric bypass?

Gastric bypass är endast lämpligt för personer som är kraftigt överviktiga eller lider av hälsoproblem på grund av övervikt. Det är vanligtvis en sista utväg för personer som har försökt andra viktminskningsmetoder utan framgång. En kandidat för gastric bypass är någon som har Body Mass Index (BMI) på 40 eller mer, eller har BMI på 35 eller mer med hälsoproblem som är direkt kopplade till deras vikt, som till exempel typ 2-diabetes.

Hur går gastric bypass till?

Gastric bypass utförs under allmän anestesi, och operationen tar normalt mellan 2 och 4 timmar. Under operationen, gör läkaren en skärning i magen och skapar en ficka på toppen av magen. De flyttar sedan denna ficka till tarmen och fäster den åt en del av tarmen. Detta resulterar i att maten inte bara går genom magen, men också genom en del av tunntarmen, vilket minskar hur mycket kroppen absorberar av näringsämnen.

Vilka risker är förknippade med gastric bypass?

Alla operationer har risker, och gastric bypass är inte annorlunda. Blödning och infektion är vanliga risker, såsom problem med ärrbildning, läkemedelskomplikationer och allergiska reaktioner. Det är också möjligt att uppleva svårigheter att svälja, magmärta, illamående eller kräkningar. Forskning har också visat att det kan finnas risker för brist på näringsämnen på grund av minskad mängd mat som tas upp.

Vad krävs efter gastric bypass?

Efter operationen, kan det första steget vara att äta små portioner och flytande kost. Det är också viktigt att dricka mycket vatten, stoppa ätande vid första tecken på mavinkänning, och undvika vissa livsmedel. Doktorn kommer att ge råd om hur mycket och vad som ska ätas under de första veckorna efter operationen. Längre fram i återhämtningsprocessen, är det viktigt att upprätthålla en hälsosam kosthållning, utöka fysisk aktivitet och genomföra regelbundna undersökningar för att se till att viktminskningen är på rätt spår.

Sammanfattning

Gastric bypass är en allvarlig operation som hjälper patienter ta itu med sin övervikt och / eller viktrelaterade hälsoproblem. Det är inte en quick-fix lösning för viktminskning och kräver en betydande engagemang i långsiktig livsstilsförändringar. Det är viktigt att konsultera en läkare för att diskutera denna operation och hela processen, inklusive risker och eftervård. Men för de som är lämpliga kandidater, kan gastric bypass vara det första steget till ett sundare, mer aktivt liv. Ett första steg kan också vara att ta kontakt med en dietist, som Fryksända kliniken.

Rasmus Ek

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *